JURISPRUDENTA

„IUSTITIA EST CONSTANS ET PERPETUA VOLUNTAS IUS SUUM CUIQUE TRIBUENDI” – DOMITIUS  ULPIANUS (~170-228 A.D.)

Pornind de la aceasta definitie, data justitiei acum aproape optsprezece secole, as adauga ca, in contextul actual, pentru realizarea acestui ideal este necesar, sine dubio,  ca dreptul ce il are a rosti judecatorul sa fie cunoscut si previzibil. Or, avand in vedere inconsecventa si incoerenta deja cronice ale legiuitorului roman, sarcina de indeplinire a justitiei intr-un mod cat mai apropiat de forma sa ideala devine cu atat mai grea.

Imbunatatirea calitatii legilor nu poate fi facuta numai cu aportul justitiei, un rol important si decisiv in acest sens avandu-l puterea legiuitoare si, din ce in ce mai des in ultima vreme, chiar cea executiva, prin intermediul delegarii legislative.

In aceste conditii, ceea ce ramane de facut puterii judecatoresti este de a asigura intr-o cat mai mare masura previzibilitatea  actului de justitie. Intr-o cat mai mare masura, si nu in totalitate, intrucat acest deziderat nu poate fi atins decat cu majora contributie a leguitorului, prin adoptarea unor legi clare, coerente si cu o durata de aplicare in timp cat mai mare, fara modificari ulterioare atat de dese si bulversante.

Prin urmare, pentru ca justitia sa devina previzibila prin aportul puterii judecatoresti, este necesara unificarea practicii judiciare si, in acest scop, unul dintre mijloace este publicarea hotararilor judecatoresti intr-un mod organizat. In acest sens, un pas important si decisiv a fost facut prin hotararea luata de Consiliul Superior al Magistraturii de extindere a proiectului JURINDEX, insa acest proces a fost doar inceput, fiind incerta continuarea sa

Intre timp, sunt tiparite culegeri de hotarari judecatoresti, atat la nivelul curtilor de apel, cat si individual de catre anumiti autori –  magistrati, avocati sau cadre didactice in invatamantul juridic, insa aceste culegeri sunt mai greu accesibile justitiabililor si publicului larg.

Date fiind cele ce preced, in acelasi scop si ca un exercitiu de transparenta, veti gasi, pe acest blog, hotarari judecatoresti, in sectiunea JURISPRUDENTA, care poate fi accesata si apasand pe categoria cu aceeasi denumire din partea stanga a paginii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: